Протягом весни-літа 2020 року наша команда готувала серію сюжетів, які ілюструють історію храму від 1610 р. і до відкриття у 2011 р. Їх можна переглянути на нашому Youtube-каналі або ж у цьому пості :)

Дякуємо за реалізацію цього задуму Нестору та Світлані Калинюкам, які забезпечили зйомку та монтаж всіх цих сюжетів.

Сюжет 1. Перші єзуїти.

Чому Гарнізонний храм часто називають костелом єзуїтів? Хто такі єзуїти і як вони потрапили до Львова? Чи міг храм бути побудованим в іншому місці? Дивіться у відео.

Розповідає керівник підземелля Гарнізонного храму Олег Друздєв.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Як починалась історія Гарнізонного храму..

Сюжет 2. Фундатори та доброчинці. 

А Ви знали? Єзуїти стали відомими у світі завдяки школам, які вони відкривали. Багато з вихованців єзуїтів ставали відомими людьми та фінансували діяльність самих монахів. На чиї кошти був збудований храм? Хто з відомих людей минулого навчався у Львові та допомагав у діяльності єзуїтів? Екскурс світом шляхти провадить працівник підземелля Тарас Завадовський.

Частину № 2 цього відео дивіться ТУТ.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ. Люди Гарнізонного храму. Родина Яблоновських.

Сюжет 3. Під владою імперії.

Кінець XVIII ст. став часом великих змін. Львів перейшов до складу Австрійської імперії, а єзуїтів було вигнано з міста. Якою була історія храму в період кінця XVIII – поч. ХХ ст.? Розповідають: Олег Друздєв та Арсеній Янович.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ. Люди Гарнізонного храму. Ян Дашек.

Сюжет 4. Коли затихли молитви.

ХХ століття принесло нові проблеми, зокрема дві світові війни. Після завершення Другої світової війни храм був зачинений на довгих 65 років. Якою була історія церкви протягом всього цього часу? Дивіться у відео.

Розповідає працівник підземелля Арсеній Янович.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ. Символіка оздоблення фасаду Гарнізонного храму.