26 лютого у конференц-залі Центру військового капеланства ЛА УГКЦ було розпочато цикл заходів, присвячених тематиці середньовічної історії Львова. Першим запрошеним лектором став д.і.н., професор, завідувач кафедри історії середніх віків та візантиністики,знаний український медієвіст Леонтій Войтович.

Як і очікувалось, лекція зібрала достатньо велику аудиторію, відповідно хто прийшов останній, тому довелось стояти. Але тим не менше, це того було варте. Для кращого розуміння теми, лектор провів для присутніх короткий екскурс в історію Галицько-Волинської держави, органічно “вплітаючи” туди історію виникнення та розвитку Львова. Так, зокрема окресливши вагоме значення цієї держави для політико-економічного життя регіону, Леонтій Вікторович спростував одну з найбільш розповсюджених тез давнього пропагандиського погляду про “цивілізаційну відсталість” Русі. Як приклад цього, професор навів багато прикладів участі керманичів князівства у політичних справах Центрально-Східної Європи. Очевидно, не обійшлось й без екскурсу в історію т.зв.”монгольського завоювання” Русі, в контексті якого було проілюстровано перші роки існування Львова, якого монгольське військо так і не змогло взяти. Це, на думку дослідника, є чи не найбільш прямим доказом могутності укріплень, а від так і вагомого значення міста вже у той час. Також, професор Войтович звернув увагу на кілька усталених стереотипів стосовно конфесійних/національних протиріч та перебільшеної ролі польського короля Казимира ІІІ в історії міста. Так, зокрема присутні дізнались, що король Латинську катедру не будував і грошей не давав (це зробили німецькі міщани протягом XIV-XV ст.), муроване місто не закладав (таким воно було й до нього), магдебурзьке право лише підтвердив,а не надав (цезробили ще руські князі для залучення німецьких колоністів) та ще ряд моментів.

Загалом, лекція видалась цікавою, що засвідчила значна кількість питань опісля неї. Детальніше, Ви зможете дізнатись з запису, розміщеного внизу цієї публікації.

Це лише початок заходів, тому сподіваємось на Вашу присутність на них і надалі :-)