Однією з найдавініших святинь храму був образ святого Станіслава Костки, якого вважали покровителем міста. Про історію та сучасність цієї ікони читайте у цьому дописі.

 

Ікона Станіслава Костки

Чудотворний образ святого Станіслава Костки в колишньому львівському костелі Товариства Ісуса, намальований на полотні, розтягнутим на дереві розміром 2 метри висоти та 1 метр ширини (таких ж розмірів, як і ікона Матері Божої Утішительки). Ікона представляє святого, вбраним в чорний габіт з руками, складеними в молитву і очима, направленими до гори, що підноситься на золотих хмарах, які укривають його ноги. У верхній частині образу видніється монограма ІHS.

Правдоподібно, що папа римський Клемент VIII залічив Станіслава Костку у ранг Благословенних  у 1604 році. Від 1605 року, спочатку в Римі, а пізніше й поза ним, вводилась практика малювання образів Станіслава Костки. Не підлягає сумніву, що і львівський образ святого був привезений з Риму, бо датується саме цими роками. Найперше у Львові, разом з образом Матері Божої Утішительки, знаходився в дерев’яній капличці збудованій для єзуїтів в 1594 році львівською патриціанкою Софією Ганель. За відомостями, цей образ був оточений великою пошаною серед мешканців Львова, де, незабаром, став відомим своїми чудовими благодіяннями. Вже з 1611 року ікона була обвішана великою кількістю вотивів. Правдоподібно, що  вдячні вотиви, при образі  святого, дарували не лише міщани, але також і славні представники шляхетського стану. Серед них такі відомі особистості, як Станіслав Жолкевський, Ядвіга з Тарновських Потоцька, Ян Данилович, Магдалена з Фредрів Зборовська, Петро Ожга.

В 1630 році постав новий мурований костел в який відразу ж перенесли, з дерев’яного храму, разом з іконою Матері Божої Утішительки і образ Станіслава Костки. Єпископ Лукаш Каліньський, суфраган львівський, кафедральна капітула, світські і духовні клірики,  міщани і шляхта, радники і лавники міста, різні цеховики та купці разом з 700 учнями єзуїтських шкіл брали участь у цих урочистостях.

Вівтар св. Станіслава Костки

Початково образ Станіслава Костки мав свою особисту,  багато оздоблену, каплицю. Вівтар святого було освячено тільки в 1658 році львівським суфраганом Стефаном Харбіцьким, а також прикрашений мозаїкою та багатою позолотою. Сам образ оздоблений срібними шатами, навколо вівтаря зроблені латунні балясини, що були привезені з Ґданська, а підлога каплиці викладена мармуром на кошти Петра Ожги. Склепіння каплиці було оздоблено фресками з сюжетом життя святого Станіслава Костки. Для потреб вірних в каплиці  на хорах був малий орган.

В міру зростання чудесних милостинь  Станіслава Костки, рада міста неодноразово підносила вдячні вотиви до вівтаря святого від іменні Львова. В каплиці дякували та просили допомоги Коронні гетьмани: Станіслав Жолкевський, Станіслав Ян Яблоновський, Марцін Контський та королі Речі Посполитої: Ян Казимир, Міхал Корибут Вишневецький, а особливо Ян ІІІ Собеський, який всі свої битви проводив під опікою Станіслава Костки.

Вдячних золотих і срібних вотив, була така кількість, що у 1648 році їх поважили на 86 польських гривень,  і відали як відкуп військам Хмельницького. (1п.г. ≈ 202 г.; 86 п.г ≈17372 г. або ≈17,5 кг). В цей ж період у Львові нараховувалось приблизно 150 образів святого.

До 1759 року вівтар більше не зазнавав жодних змін. А вже з цього року стояв новий вівтар з мідної бляхи і помальований у синій колір та багато оздоблений золотом. Після скасування Товариства, австрійською владою оздоба каплиці була конфіскована.

Повернувшись в 1836 році єзуїти не побачили у вівтарі святого жодних коштовностей та прикрас. Залишились мідне покриття пофарбоване у синій колір. В такому стані вівтар перебував до 1905 року.

У післявоєнні часи образ святого було вивезено зі Львова на територію Польської Народної Республіки. Ікона знайшла своє місце в місті Новий Сонч у єзуїтському храмі Святого Духа при Санктуарії Матері Божої Утішительки. У 1968 році було збудовано спеціальну капличку та змонтований новий вівтар для ікони. Там вона перебуває й сьогодні.

Ікона Станіслава Костки в однойменній каплиці.
Місто Новий Сонч. Парафія Святого Духа.

Зараз, на місці давньої ікони, в львівському храмі, знаходиться образ покровителів святині святих апостолів Петра і Павла.

Ікона святих апостолів Петра і Павла.

Сайт парафії, де знаходиться образ: https://nowysacz.jezuici.pl

 

Автор: Тарас Завадовський.